Internetscams

 

Internetcriminelen worden steeds slimmer. Ze gebruiken psychologische trucs om je vertrouwelijke informatie te ontfutselen. Wie zich veilig waant, komt bedrogen uit. Virusscanners en spamfilters hebben namelijk geen vat op de cyberoplichter. Daarom zetten wij 5 doortrapte psychologische oplichterstrucs op een rijtje. Want een gewaarschuwd mens...

1 Identiteitsfraude via parkeerbon

Een parkeerbekeuring krijgen is nooit leuk. Krijg je er onterecht eentje, dan is dat dubbel zo frustrerend. Dus wat doe je? Juist, je klaagt. Gelukkig staat er een webadres op de parkeerbon, waar je je beklag kunt doen. Op dat webadres moet je alleen even je gegevens invullen, inclusief bankrekeningnummer.

Maar je voelt hem al: zodra je dat doet, ben je natuurlijk de sigaar. De bon is namelijk vals. En de website is niet van Parkeerbeheer, maar van een stel cybercriminelen die je vertrouwelijke gegevens proberen te ontfutselen.

2 De sentimentele truc: natuurramp

Zet de klok er maar op gelijk: is er ergens een natuurramp die veel slachtoffers eist, dan pikken cybercriminelen een virtueel graantje mee. Neem de Haïti-fraude. Oplichters spelen in op je gevoel en zamelen via een website geld in voor het Goede Doel. En dat is natuurlijk hun eigen broekzak.

Het mag een open deur lijken, maar wees op je hoede als er via e-mail, sociale netwerksites of telefonisch om geld wordt gevraagd. Verifieer altijd de gegevens van de organisatie. Of kijk of je op een andere manier kunt helpen.

3 De Nigeriaanse oplichterstruc

Een oudje, maar daarom niet minder effectief. Miljoenen mensen ontvingen hem al: de mail van een ‘rijke Nigeriaan’ die miljoenen dollars het land uit wil sluizen. Met hulp van, je raadt het al, de argeloze ontvanger van de mail. Die hoeft alleen maar even wat onkosten voor te schieten en ontvangt als dank een flink percentage, zo belooft de mail.

Te mooi om waar te zijn? Natuurlijk. Maar vergis je niet, er zijn nog steeds mensen die uit hulpvaardigheid of pure hebzucht in deze val trappen. Eigenlijk gebeurt dat al sinds de jaren twintig. Toen heette deze truc namelijk de ‘Spaanse gevangene-truc’.

4 De valse bankwebsite

Je ontvangt een e-mail die gestuurd lijkt door je bank of een andere instantie. De e-mail dreigt met een boete voor hoge administratiekosten als je niet op de e-maillink klikt naar een valse website. Op de valse website moet je vertrouwelijke gegevens ‘verifiëren’, die de oplichters later natuurlijk gebruiken om je bankrekening leeg te roven.

Waren dit soort nepmailtjes vroeger duidelijk te herkennen vanwege taal- en spelfouten en slordige opmaak, tegenwoordig zijn ze een stuk geraffineerder. Oplichters misbruiken logo’s en huisstijl van de ondernemingen voor wie ze zich uitgeven, om zo authentiek mogelijk over te komen.

Reageer nooit op dit soort mailtjes en controleer altijd de geldigheid van het veiligheidscertificaat van de website. Dat vind je onder het hangslot-icoontje in de browser. Twijfel je? Neem dan contact op met de desbetreffende instantie.

5 De verkooptruc

Verkoop je wel eens wat via eBay of een soortgelijke site? Let dan op als iemand je veel meer wil betalen dan de vraagprijs. Het extra bedrag is zogenaamd bestemd voor de verzendkosten. De oplichter doet zich voor als koper en als (buitenlandse) bank – en laat je geloven dat het geld is overgemaakt. De afloop laat zich raden: jij verstuurt je koopwaar en je kunt fluiten naar je geld.