Holland Outlet Mall in Zoetermeer 2018

Een artist impression van Holland Outlet Mall. Foto: Provast

HOM_video-impressie

  Holland Outlet Mall. Dat is het outletcenter dat op de plaats van het Woonhart en boven de Europaweg moet komen. Provast is bezig met de ontwikkeling van het plan dat in 2018 haar deuren moet openen.

De omwonenden van het Woonhart werden als eerste geïnformeerd door Rob Lindeman (één van de eigenaren van het Woonhart) en Walter van Leeuwen (Provast). Aan het Woonhart (2300 m2) wordt als de plannen doorgaan 7000m2 winkelruimte toegevoegd. Holland Outlet Mall wordt als een doorzichtige druppel op de Europaweg en het Woonhart gebouwd zodat er een verbinding wordt gelegd met het Stadshart. Rob Lindeman benadrukte dat de plannen in een vroeg stadium zijn en dat het nog niet zeker is dat de ‘druppel’ gaat landen. “De gemeente en de provincie zijn positief. Desalniettemin is op dit moment de kans minder dan 50% dat het daadwerkelijk doorgaat.” Lindeman benadrukte dat dit niet betekent dat het Woonhart nu een sterfhuisconstructie wordt. “We gaan het Woonhart opknappen en verven. Dat gaat gewoon door.” Volgens Walter van Leeuwen hoeven bewoners niet bang te zijn voor parkeerdruk. “Er komt een extra garage op de plek van Monteverdi en verder worden de verkeersstromen op drie plekken de beschikbare garages in geleid.”
Holland Outlet Hall moet een verbinding leggen tussen Woonhart en Stadshart. Wethouder Mariëtte van Leeuwen (economie) noemt het “een goed initiatief dat zeker zal zorgen voor werkgelegenheid.” Ook wethouder Marc Rosier (stedelijke ontwikkeling) is positief. “Dit plan kan een mooie kwalitatieve impuls geven aan ons centrum.’’ René Caminada, voorzitter winkeliersvereniging Woonhart, is blij met de plannen. “We horen dat de winkels uit het Woonhart een mooie plek terug krijgen. Dit is goed voor de stad dus ook voor de winkeliers”, zegt hij. Caminada is blij dat de eigenaren van het Woonhart willen blijven investeren.
In Holland Outlet Mall moeten hoogwaardige merken tegen outlet prijzen worden verkocht. Doordat het centrum de drukke Europaweg overkapt wordt tevens overlast van geluid en fijnstof verminderd. Het plan wordt ontwikkeld door Provast die ook verantwoordelijk is voor de Markthal in Rotterdam.

Op de plek van het Zoetermeerse Woonhart moet een outletcentrum komen. Met de komst van zo'n winkelwalhalla gaat een langgekoesterde wens van gemeente én eigenaren van de woonboulevard in vervulling.

Het zou van Zoetermeer de eerste gemeente in de randstad maken met een outletcentrum. Nederland telt nu drie van zulke centra: Bataviastad in Lelystad, Designer Outlet Roermond en Rosada Outlet in Roosendaal. Zoetermeer maakt zich al jaren sterk voor de komst van een outletcentrum. Een winkelcentrum waar grote merken overgebleven producten verkopen, trekt namelijk veel bezoekers.

De provincie blokkeerde eerdere initiatieven, maar omdat het centrum nu op de bestaande woonboulevard moet komen, is het naar verwachting voor de provincie veel lastiger om dwars te liggen.

Bewoners
Project Projectontwikkelaar Provast wil nog niet inhoudelijk op de plannen ingaan, omdat het 'eerst de bewoners wil informeren', aldus een woordvoerster. De omwonenden van het Woonhart aan de Europaweg weten, net als de winkeliers op de woonboulevard, nog niets over het grootse project. Zij worden dinsdag tijdens een bijeenkomst in restaurant De Sniep bijgepraat.

Het Woonhart is inderdaad niet toekomstbestendig.

Voorzitter winkeliersvereniging

De gemeente is in ieder geval enthousiast. ,,Dit plan kan een mooie kwalitatieve impuls geven aan ons centrum,'' zegt wethouder Marc Rosier (VVD, stedelijke ontwikkeling). ,,Natuurlijk moeten zaken als parkeren en de afwikkeling van het verkeer nog goed worden uitgewerkt en geregeld. Maar een outletcentrum kan de economie van het centrum versterken. In dit plan wordt het centrum goed verbonden met ons Stadshart. Het is goed voor bruis in de stad én voor de werkgelegenheid.''

Omwonenden van de Holland Outlet Mall Zoetermeer die moet komen op de plek van het Woonhart, voorzien forse files op de wegen naar het toekomstige winkelwalhalla. Vastgoedontwikkelaar Provast zegt nog aan de verkeersstromen te werken.

Voor de bezoekers uit de richting Leiden moeten we inderdaad nog een oplossing vinden.

Vastgoedontwikkelaar Provast

Bezoekers van het Woonhart kunnen nu op drie manieren de woonboulevard bereiken. Vanuit Den Haag via de Europaweg, vanuit Utrecht en Rotterdam eveneens via de Europaweg maar dan aan de kant van het racketcentrum en vanuit Leiden en Amsterdam via de Zwaardslootseweg.

Bewoners van de drie woontorens boven de meubelboulevard zijn tevreden over de huidige aan- en afvoer van verkeer van en naar het Woonhart. Maar ze zijn bang dat als hier in 2018 de Holland Outlet Mall komt, er al snel sprake zal zijn van forse files. De outlet moet immers twee miljoen mensen per jaar gaan trekken.

Vastgoedontwikkelaar
De bewoners vrezen vooral veel drukte op de tweebaansweg van Leiden naar Zoetermeer. ,,Voor de bezoekers uit de richting Leiden moeten we inderdaad nog een oplossing vinden,'' erkent Walther van Leeuwen van vastgoedontwikkelaar Provast.

De bouwer zegt voor de twee andere toegangswegen al een oplossing te hebben. Provast wil voor de mensen uit Utrecht en Rotterdam een aftakking bij de Ondineschouw maken. Daar rijden bezoekers dan direct de nog te realiseren parkeerplaats op. Bezoekers uit de richting Den Haag kunnen direct de al geplande parkeerplaats boven de tunnelbak oprijden.